Bouwbeschrijving

FundamentFundament

Voor de fundering worden sleuven gegraven, de bekisting en bewapening aangebracht en het beton gestort. Een fundament volgens de Duitse bouwwijze is 25 cm dik, dus qua stabiliteit gebouwd “voor de eeuwigheid”. In Nederland wordt vaak gebouwd op een funderingsmuur van 10 cm.

Vloerplaat

Vloerplaat

Op de zandmassa komt waterdichte folie en wapening. Hierop wordt de begane grondvloer gestort. Deze massieve betonplaat is gemiddeld 20 cm dik. Daar bovenop komt isolatiemateriaal en een circa 6 cm dikke zwevende afwerkvloer waarin indien gewenst vloerverwarming wordt aangebracht. Door deze opbouw wordt het energieverbruik beperkt. Zo zal niet, zoals bij een Nederlandse kanaalplaatvloer (aan de onderzijde geïsoleerd), de gehele betonvloer onnodig mee verwarmen.

Muren

De Murenbinnenwanden worden uit kalkzandsteen of lichte bouwstenen vervaardigd, hebben bijzondere warmte- en geluidsisolerende eigenschappen en een dikte tussen 15 en 17,5 cm. Samen met een dubbele en dikke isolatie in de spouw wordt zeer veel energie bespaard. De dikte van een “Nederlandse” muur is vaak 35 cm. Een Duitse gevel is 43 cm dik.  Duitse dragende binnenmuren van 17,5 cm zijn niet alleen stevig, ze zijn ook zeer geluidsarm. Nederlandse binnenmuren zijn veelal 10 tot 12 cm dik. Het gebruik van kalkzandsteen, in combinatie met isolatie op de raakvlakken tussen de betonvloer en wand, zorgt tevens voor een zeer geluidsarme woning, ook tussen de verschillende kamers in het huis.

Verdiepingsvloeren

VloerenWij maken gebruik van breedplaatvloeren. Wapening wordt volgens strenge constructieberekeningen aangebracht, bekisting wordt geplaatst en het beton wordt gestort. Ook op deze vloer wordt isolatie aangebracht en een zwevende afwerkvloer (Estrich) gestort. Doordat alle leidingen en afvoeren goed in deze vloer worden weggewerkt is de verdiepingsvloer helemaal vlak. Zo is er bijvoorbeeld geen opstapje naar de badkamer.

Wand en isolatie

De wandopbouw volgens de Duitse bouwwijze is van binnen naar buiten als volgt: 17,5 cm massieve muur, 12 cm isolatie (glaswol 2 x 6 cm), 2,5 cm luchtspouw en 11 cm gevelsteen. Door deze dikke wandopbouw wordt een geweldige isolatiewaarde behaald. De wanden worden binnen afgewerkt met een 2 cm dikke laag kalkcementmortel of gips. Het voordeel is dat deze kan ademen en dat er een mooi strak oppervlak ontstaat, waarop direct gesausd kan worden. De naden in de plafonds worden mooi weggewerkt om een glad geheel te verkrijgen.

MetselwerkMetselwerk

Het metselwerk kan worden uitgevoerd met verschillende maat gevelstenen. Het waalformaat is in Nederland het meest gangbaar. Er is een keuzemogelijkheid uit veel verschillende soorten. Ook In bijzonder metselwerk zijn wij gespecialiseerd.

Dakconstructie

Wij bouwen een traditioneel getimmerde, ambachtelijke sporenkap. Hierbij worden er om de 70 cm houten sporen (balken) geplaatst. De ruimte tussen de sporen wordt opgevuld met 18 cm dik glaswol. De dakpannen zijn van edel engobe of geglazuurd. Voordeel hiervan is dat er geen groene aanslag of mosgroei op plaatsvindt.

Kozijnen

Wij passen kwalitatief hoogwaardige (kunststof) kozijnen en draai/kiepvensters toe. Deze zijn naar binnen toe te openen en zo eenvoudig schoon te maken. Kunststof kozijnen kunnen ook met een houtnerf aan de buitenzijde worden geleverd waardoor uw kozijnen van hout lijken. Zo heeft u geen schildersonderhoud meer.

RolluikenRolluiken

Rolluiken verhogen het wooncomfort. Voordelen zijn meer privacy (geen inkijk), veiligheid (inbraakwerend), zonwering en een isolerende werking (warmte en geluid). De rolluiken worden in de muur gemonteerd. De kast met het bedieningsmechanisme wordt aan de binnenzijde geplaatst. Ze zijn goed met de hand te bedienen, maar zijn ook leverbaar met elektrische aandrijving en afstandsbediening.

Wandafwerking

De wanden van de woningen zijn afgewerkt met stucwerk, waardoor ze glad en behangklaar zijn.

Verwarming

Standaard voorzien wij de woning van een hoogrendementketel en wordt indien gewenst op de gehele begane grond en in de badkamer vloerverwarming aangelegd. Doordat er direct onder de leidingen isolatie is aangebracht is er geen energie- of warmteverlies aan de onderzijde. Door de goede isolatie van de woningen is een verwarmingssysteem met een warmtepomp zeer geschikt.

TegelsTegels

In de regel brengen wij luxe plavuizen en tegels naar wens aan in de hal, toilet, badkamer, bijkeuken en keuken. De wanden van de badkamer en toilet worden voorzien van wandtegels. Tegels zijn een ideale combinatie met vloerverwarming.

Sanitair

Voor het sanitair gaan wij altijd uit van een luxe standaarduitvoering. Door met ruime stelposten te werken, heeft u ruime keuze uit baden, douchecabines, toiletten (wandclosets), kranen, etc.. Bij de badkamer gaan wij uit van een designradiator voor handdoeken.

Trap

Wij plaatsen in de woning vaak een betonnen trap die wij afwerken met tegels, graniet, marmer of hout. Ook kunnen wij een met de hand gemaakte trap van beukenhout plaatsen.

Trap